Muokattu 04.01.2024
Näin teet testamentin – tai peruutat sen
Viisi asiaa, jotka sinun on hyvä tietää, kun ryhdyt testamentin tekoon.
1. Mieti ensin omat tavoitteesi
Testamentin teossa tärkeintä on se, mitä haluat saada testamentilla aikaan. Testamenttisi sisällöstä määräät vain sinä. Siksi testamentin teossa ei kannata lähteä liikkeelle valmiista malleista vaan siitä, mitkä ovat omat tavoitteesi.
Kun tiedät, mikä tahtosi on, voit tutustua netissä erilaisiin testamenttimalleihin. Testamentti laaditaan kuitenkin aina yksilölliseen tilanteeseen, joten mikään malli ei välttämättä sovellu juuri sinun tilanteeseesi. Testamentteja on useita eri tyyppejä, ja juristi osaa neuvoa sinulle sopivan asiakirjan valitsemisessa.
Voit päättää testamentissa koko omaisuudestasi: myös yksittäisistä esineistä. Riitojen välttämiseksi suvun arvokorut tai tunnearvoa sisältävä irtaimisto kannattaa määrätä esinekohtaisesti nimetyille saajille.
2. Testamentin hinta
Halvimmillaan testamentin voi tehdä itse, jos oma tahto on yksinkertainen ja samoin elämäntilanne. Monimutkaisemmassa tilanteessa ”itse tein ja säästin” -testamentti ei välttämättä noudata lakia, ja siitä seuraa ongelmia. Pahimmillaan tahtosi ei toteudukaan.
Periminen muuttuu heti monimutkaisemmaksi, jos ei ole rintaperillisiä. Jos lapseton henkilö perii puolisonsa ilman testamenttia, hänen perijöikseen tulevat myös kuolleen puolison toissijaiset perijät, kuten vaikka sisarukset.
Testamentillasi voit esimerkiksi rajoittaa perillistesi puolisoiden avio-oikeutta perittyyn omaisuuteen.
Juristin apu testamenttia tehdessä varmistaa, että se on kirjoitettu tavalla, joka on tahtosi mukainen. Lakitoimiston avulla tehdyn testamentin hinta vaihtelee, ja riippuu tilanteesi monimutkaisuudesta. Melko yksinkertaisessa tapauksessa hinta voi esimerkiksi olla jotain 200 ja 500 euron väliltä. Testamentin tekeminen onnistuu myös joissakin pankeissa.
3. Voit määrätä testamentille toimeenpanijan
Toimeenpanijaksi on usein määrätty sama asiantuntija, jonka apua on käytetty testamentin laatimiseen. Hän on keskustellut testamentin sisällöstä kanssasi, ja tietää siis tahtosi. Saman asiantuntijan käyttäminen testamentin toimeenpanijana vähentää väärien tulkintojen mahdollisuutta, jos testamentinsaajat ovat keskenään erimielisiä.
4. Voit myös peruuttaa testamentin
Testamentin voi vapaasti peruuttaa. Voit tehdä uuden testamentin, jossa ilmoitat, että peruutat kaikki aiemmat perintömääräyksesi. Voit myös tuhota testamentin tai muuten ilmaista selkeästi, ettei se ole enää voimassa. Jos et pääse tuhoamaan testamenttia, tahtosi ilmaiseminen uudestaan kirjallisesti vähentää mahdollisuutta epäselvyyksiin ja riitoihin perillisten kesken. Käytännössä se tarkoittaa uuden testamentin tekemistä.
5. Mitä tarvitaan testamenttiin
Testamentilla on noudatettava tiettyjä muotovaatimuksia, jotta se on pätevä eli lainvoimainen. Lisäksi testamentin on noudatettava lakia, esimerkiksi perintökaarta.
Testamentti tulisi tehdä kirjallisena, ja siihen tarvitaan kahden esteettömän todistajan allekirjoitukset. Todistajista on kirjattava testamenttiin myös heidän ammattinsa ja asuinpaikkansa, sekä todistuksen päiväys ja paikka. Sinun tulee itse allekirjoittaa testamenttisi todistajien ollessa läsnä. Heidän tulee tietää, että kyse on testamentista.
Jos testamentin muotoseikoista ei pidä huolta, testamentti saatetaan julistaa pätemättömäksi. Tällöin tahtosi ei tapahdukaan.
Katso tarkempi lista, mitä kaikkea tarvitaan, jotta testamentti on lainvoimainen