Miten valmistautua äitiyteen raha-asioissa? Näin varaudut taloudellisesti lapsen syntymään

Miten varautua taloudellisesti lapsen syntymään? Nämä 5 talousvinkkiä vauvaperheille ovat tärkeä muistilista ennen vauvan syntymää! 

Tutustu vinkkeihin, mitä tehdä ennen vauvan syntymää:

1. Tee budjetti ja laita rahaa säästöön ennen syntymää

Kun toinen vanhemmista jää kotiin hoitamaan vastasyntynyttä, perheen tulot pienenevät. Valmistaudu vauvan tuloon ja tulojen kutistumiseen etukäteen säästämällä. 

Tehkää perheen budjetti säästämisen ajalle sekä sitten kun vauva syntyy. Rahat pitää saada riittämään lapsen syntymän jälkeen. Se voi tarkoittaa muutoksia kulutustottumuksiin.

Raha-asioista voi puhua vain, jos niistä tekee konkreettisia. Laittakaa siis kummankin tulot, menot ja velat näkyville. Keskustelkaa siitä, mitä arvostatte, ja katsokaa, menevätkö rahat arvojenne mukaisiin asioihin. 

2. Selvitä tukien määrät

Selvitä ajoissa äitiys- tai isyysrahan, vanhempainrahan ja kotihoidon tuen määrät, jotta voit tehdä budjetin lapsen alkutaipaleelle. Merkitse kalenteriin päivämäärät, milloin mitäkin tukea voi hakea. Tukien hakemiseen liittyy erilaisia määräaikoja.

3. Tarkista veroprosentti

Uuteen tulotasoon voi jo varautua tarkistamalla veroprosentin hyvissä ajoin. Näin vältät yllättävät menoerät, kuten jäännösverot. 

4. Vakuuta itsesi ja puolisosi pariturvalla

Henkivakuutus on tarpeen, kun on pieniä lapsia. Nuorissa perheissä on usein pienten lasten lisäksi isot asuntolainat, eikä omaisuutta ole vielä ehtinyt kertyä. Henkivakuutuksella turvaat perheesi, jos pahin tapahtuu. Kolmekymppisten pariturva maksaa vain yhden lounaan verran kuukaudessa.

Jos toisen vanhemman tulot jäävät pois, jäljelle jäävän elättäjän voi olla vaikeaa selvitä yksin asuntolainoista ja arjen kuluista. Suomessa kuolee vuosittain noin 8 000 työikäistä. 

Kalevan yhteistyöliiton jäsenenä saat henkivakuutuksen pysyvästi edulliseen hintaan. Laske vakuutuksesi hinta:

 

5. Selvitä helpotukset lainoihin

Uuteen tulotasoon voi varautua myös hakemalla joustoa perheen kuluihin. Tarkistakaa esimerkiksi, sopiiko asuntolainan maksusuunnitelma uuteen tilanteeseenne, vai pitääkö siihen tehdä muutoksia.

Näin ostat henkivakuutuksen